Populära pilgrimsleder

Pause in La Faba

Pause in La Faba

Camino de Santiago 2008
Den mest populära pilgrimsleden är den franska leden “Camino de Santiago” från Saint Jean Pied de Port i den franska delen av Pyrenéerna till Santiago de Compostela, som är huvudstad i regionen Galicien i nordvästra Spanien. Ungefär 70% av alla Pilgrimer väljer den här leden. När jag började 2008, vandrade fler än hundra tusen pilgrimer, eller främlingar, till Santiago de Compostela.
Leden är väl markerad med gula pilar och har en bra infrastruktur med affärer, restauranger och vandrarhem, som kallas “Albergues” i Spanien. Vegetationen varierar och vägen är ganska lätt att gå även om det passerar tre berg, det högsta 1 530 meter över havet. Många pilgrimsleder från olika platser i Europa ansluter till den franska vägen och slutar därmed i Santiago de Compostela. Jag gick 800 kilometer i vackert väder under oktober 2008.
Titta gärna på mina bilder och i min förkortade dagbok från 2008.

Camino del Norte 2010
Den vackra Atlantleden börjar i det baskiska området i Irun på den spanska-franska gränsen, och följer den norra kusten genom kuststäderna Bilbao, Santander, Gijón och Ribadeo. Städerna är de mest populära turistorterna i Spanien och, liksom de flesta kuststäder, kännetecknas de av fiske med pittoreska hamnar. Men de tidigare fiskebodarna har idag byggts om till exklusiva skaldjursrestauranger. För tusen år sedan var valfångst betydande på flera ställen längs den spanska nordkusten. Ungefär sju procent av alla pilgrimer vandrar Camino del Norte.
I Villaviciosa, strax före Gijón, kan man alternativt välja den äldsta pilgrimsvägen i Spanien, “Camino Primitivo” Leden är mer kuperad än den franska och otroligt vacker. Totalt under oktober 2010 vandrade jag 822 kilometer från Donostia San Sebastian till Santiago de Compostela. 
Titta gärna på mina bilder från 2010 och i min förkortade dagbok.

Camino Aragonés och Camino Primitivo 2012
Camino Aragonés börjar i Arles i Frankrike och fortsätter till den fransk-spanska gränsen stationen Col du Somport. Därifrån går leden vidare längs floden Rio Aragón och slutar i Puente la Reina de Navarra. Den här delen av leden är ett alternativ till början på den franska leden från Saint Jean Pied de Port. Camino Aragonés är totalt 900 kilometer i Frankrike och Spanien. Jag vandrade 174 kilometer på den sista delen i Spanien. Min plan var att starta i Urdos i de franska Pyrenéerna, men jag fick rådet att inte göra det på grund av djup snö i bergen, dåligt väder och branta sluttningar.
Direkt efter Camino Aragonés reste jag till Oviedo för att vandra Camino Primitivo. Den är den äldsta av alla Pilgrimsleder i Spanien, 320 kilometer lång, passerar Lugo och slutar i Mélide. Camino Primitivo är kuperad. På grund av det dåliga vädret valde jag att gå leden via Pola de Allande, som är lättare än den över ruinen Hospital. Jag vandrade 372 kilometer från Oviedo till Santiago de Compostela.
Titta gärna på mina bilder från dessa två leder 2012 och i min förkortade dagbok.

Camino Primitivo 2013
På våren 2013 upprepade jag Camino Primitivo. Den här gången vandrade jag över bergen och passerade det ödsliga området med ruinen Hospital. Jag gick totalt 275 kilometer av hela sträckan. Speciellt trevliga minen har jag från det privata härbärget ”O Candido” i San Roman de Retorta. Precis som förra året stannade jag här för natten.
Titta gärna på mina bilder från 2013 och i min förkortade dagbok.

2017-02-06, 00:55