Pilgrimsvandringar

34380_norte_1000x315-200dpi
 
Vad betyder pilgrim? Jo.. helt enkelt främling. En pilgrimsvandring är en främlings vandring till ett bestämt mål, ofta en mental vandring, en inre vandring. Buen Camino – rätta vägen – är en hälsningsfras som används flitigt längs lederna, vanligtvis i betydelsen “lycka till”.

K-240e_map_1000x875-200dpi
 
Traditionen att vandra eller pilgrimsvandra förekommer i nästan alla kulturer. De vanligaste kristna pilgrimslederna börjar på olika platser i Europa och slutar ofta i någon av de heliga städerna Jerusalem, Rom eller Santiago de Compostela där Jakob, en av Jesu apostlar är begravd.

Ett av skälen till att vandra är att fördjupa relationen till sig själv, ett annat är att söka det heliga i livet. Men det finns många andra anledningar såsom rent äventyrliga, kulturella och idrottsliga skäl. En del av oss står inför olika vägval här i livet och vill fundera. Andra vill bearbeta sorg eller bara vandra för en fin social gemenskap. Själv stod jag inför en ny situation, jag hade avslutat mitt arbete och nästa steg var att bli pensionär. Jag förstod att i så fall skulle jag ställas inför nya utmaningar, men visste inte vilka Att slå mig till ro var inte aktuellt. Några få personer har gått mycket långt och dessutom i ett sträck. En av dem var Heliga Birgitta på 1300-talet. I modern tid har pilgrimen Rolf Enander från Linköping under ett halvårs tid vandrat hela vägen till Santiago de Compostela.

36120e_norte_60x60-200dpiMånga börjar med den “franska leden” och vill gå igen. Sex månader senare fortsatte jag med ”Via de la Plata” Silvervägen från Sevilla. Leden är en av de kulturellt sett äldsta i Europa, och sammanfaller bitvis med den gamla romerska leden “Calzada Romana”. Sista biten av leden till Santiago de Compostela går antingen över Ourense, eller norrut till Astorga. Via de la Plata finns nu på Unesco’s världsarvslista.

Efter Via de la Plata vandrade jag den arabiska vägen “Camino Mozárabe”, “Camino Portugués” i Portugal, den vackra Atlantleden längs norra kusten “Camino del Norte” och på våren 2011 den varma och mycket torra platåleden, “Camino de Levante”. På våren 2012 vandrade jag också “Camino Aragonés” och “Camino Primitivo”. Den första startar i Frankrike, går mot slutet över Pyrenéerna, ner längs Aragónfloden och ansluter till den franska leden. Camino Primitivo är den äldsta pilgrimsleden i Spanien och ansluter också till den franska leden. Vädret var riktigt dåligt våren 2012 så jag bestämde mig för att repetera “Camino Primitivo” igen på våren 2013. Så blev det och vädret var nu mycket bättre.

Pilgrimsvandringar verkar idag vara mycket populära. Jag fick höra ett par gånger, att antalet pilgrimer har fördubblats under de senaste sju åren. Det betyder i dag, att fler än två hundra tusen personer per år vandrar eller cyklar till Santiago de Compostela. Jag var också intresserad av att veta hur infrastrukturen på den franska leden har förändrats med ökat antal restauranger och härbärgen. Mitt intryck är att Camino-livet har förbättrats på många sätt, med framför allt en bra service. Leden är ännu mer bekväm och rolig att vandra. Fortfarande med några utmanande avsnitt. Den franska leden är vacker, kanske inte den allra vackraste i Spanien, men socialt sett den bästa.

2020-07-14