Ovanliga pilgrimsleder

Sunrise in Carcaboso

Sunrise in Carcaboso

Via de la Plata och leden till Finisterre – Muxia 2009
Via de la Plata är 1 000 kilometer lång från Sevilla i Andalusien till Santiago de Compostela i Galicien. Leden är mer isolerad än den franska leden med långa avstånd mellan samhällena, vilket också innebär att den är jobbigare att vandra. Efter Andalusien kommer leden in i regionen Extremadura och går vidare upp till staden Mérida. Sedan i regionen Castilla y Leon kommer man genom städerna Salamanca och det charmiga Zamora. Före gränsen till Galicien, stiger leden upp till 1.355 meter över havet. Efter ankomsten till Santiago de Compostela anser många att leden fortsätter västerut till kusten och slutar på udden “Cabo Finisterre” eller ännu hellre ytterligare en bit nordost till Muxia. Vägen till Finisterre och Muxía är vacker och lätt att gå. Dessutom finns fräscha och bekväma vandrarhem “albergues” längs leden.
Jag började på Via de la Plata den första veckan i mars och vandrade i regn och stark blåst. Under resten av mars var vädret vackert med temperaturer mellan 20 och 25 grader. Ungefär 2% av alla pilgrimer till Santiago de Compostela vandrar Via de la Plata. Jag vandrade totalt 1.120 kilometer under 33 dagar från Sevilla till Muxia.
Titta gärna på mina bilder från 2009 och i min förkortade dagbok.

Camino Mozárabe 2009
Leden från Granada till Mérida kan ses som en variant till början av Via de la Plata. Camino Mozárabe är fyra hundra kilometer lång och följer de uråldriga vandringslederna. Leden går i nordvästlig riktning till Córdoba och följer i stort ”Ruta del Califato”, som går i motsatt riktning. Rutten beskrivs som kuperad och isolerad. Efter Córdoba talar “tidigare historia” om vargar och banditer i bergen “Los Bandidos de Sierra Morena”.
Det finns inga härbärgen för pilgrimer längs vägen. Men det finns öppna pensionat i de flesta stora byar. Antalet pilgrimer på den här leden är få, förmodligen inte mer än 50 år. Jag såg ingen. En barägare sade att han kanske såg en, för en vecka sedan! I oktober 2009 vandrade jag till Mérida och vidare från Salamanca till Zamora. Därifrån upp till Astorga på den franska leden och till Santiago de Compostela. Hela vandringen blev ca 800 kilometer av totalt 1130.
Titta gärna på mina bilder från 2009 och i min förkortade dagbok, om palatset Alhambra och den vackra Mezquitan i Córdoba.

Camino Portugués 2010
Leden är markerad från Lissabon till Santiago de Compostela huvudsakligen efter den ursprungliga romerska leden mellan Portugal och Spanien. Den militära vägen från Astorga fortsätter sedan österut till Frankrike. Ganska få personer vandrar Camino Portugués från Lissabon. Från Porto är leden mer populär och cirka sju % vandrar från Porto till Santiago de Compostela. Leden har ett antal varianter som “Camino de Tejo” från Lissabon till det katolska välbesökta pilgrimscentret i Fatima. Det finns också varianter norr om Porto. Intressant historia kan hittas i John Brierly’s mycket informativa guidebok “Camino Portugués”.
Egentligen började jag vandra från Lagos. Jag ville se den vackra kusten upp till Lissabon. Att vädret skulle vara så dåligt mitt i april månad i Portugal fanns aldrig i mina tankar. Den första veckan var kall, regnig och blåsig. Jag valde att åka buss när det blev alltför blött. Efter Lissabon blev vädret bättre och bättre. Mellan Lissabon och Porto gick leden genom flera eukalyptusskogar. Jag förlorade då och då orienteringen, på grund av dålig, och naturligtvis svår, märkning av leden på eukalyptusträden. Mitt intryck är att vägen är lätt att gå med några få höjder, strax efter Alvaiazere som högst 470 meter över havet. Jag vandrade totalt 725 kilometer till Santiago de Compostela.
Titta gärna på mina bilder från 2010 och i min förkortade dagbok.

Camino de Levante 2011
Leden börjar i Valencia och går diagonalt genom Spanien över den centrala platån “La meseta” i regionen La Mancha. Från Valencia stiger den upp till 1.020 meter över havet, går igenom byn Higueruela och sedan ner till staden Albacete. Därifrån är leden är ganska flack fram till Toledo med enstaka träd, stora åkrar och stora vingårdar. Efter Toledo, är landskapet lite mer kuperat och leden stiger till ca 1.000 m över havet i San Bartolome de Pinares. Kort därefter, upp till den högsta punkten på 1.400 m och ner till den vackra staden Ávila på 1.130 meter över havet. Camino de Levante slutar i Zamora.
Efter Camino de Levante kan man fortsätta på Via de la Plata, passera Ourense eller gå till Astorga och fortsätta att Santiago de Compostela. Jag har inte hittat någon information om hur många människor som vandrar Camino de Levante, men det är få. När jag var där det var torrt och varmt. Jag började i Albacete och gick totalt 762 kilometer till Santiago de Compostela.
Titta gärna på mina bilder från 2011 och i min förkortade dagbok.

2017-02-19, 20:48