Camino del Norte 2010

Camino del Norte 28/9-25/10

Dagsetapper, avstånd, logi och logikostnad.

   För två år sedan köpte jag utrustning till min första pilgrimsfärd och det mesta är fortfarande i gott skick. Jag har redan skaffat ett pilgrimspass samt en guidebok av Cordula Rabe..
   Jag kommer till Girona på måndagen den 26:e september. Nästa dag reser jag vidare med tåg, först till Barcelona och sedan till San Sebastian. Framme på tisdag kväll ser jag tunga regnmoln. Det bådar inte gott inför morgondagen.
 34530-norte-600x450-180dpi  28 sept, onsdag. Från Donostia San Sebastian till Zarautz. Vädret har ändrats och blivit underbart vackert. Morgonen är härlig med vackra vyer. San Sebastián är ett av Spaniens främsta turistmål. Området är känt för sina stora vågor och goda möjligheter att surfa. Jag stannar för natten i Zarautz på Albergue Igerain.
   30 sept, torsdag. Från Deba till Irurok. Efter Deba börjar 12 tuffa kilometer uppåt medan det börjar regna. Kusten är inte längre synlig. Det blir riktigt lerigt där jag går. Jag fortsätter uppåt in i ett ganska bergigt område. Därefter går leden brant utför. Jag är mycket trött och stannar för natten på ett litet hotell i Irurok-Ziortza. Utseendet påminner mig om ett hotell i Alperna.
   1 okt, fredag. Till Guernica. Det är molnigt och verkligen skönt att vandra i det vackra och kuperade landskapet. På en gård ser jag kiwi-frukter på träden. Skulle vilja ta ett par, men någon kommer ut från ett hus, och jag vill inte fråga. En liten väg nära kyrkan i Elexalde-Arratzu leder ner till en stenbro Puente Arzubi. Det är en gammal, nästan helt igenväxt, romersk bro över floden Rio Golako. På eftermiddagen kommer jag fram till den vackra och heliga staden Guernica, i den baskiska regionen. Jag besöker naturligtvis kopian i keramik av målningen “Guernica”, av Pablo Picasso, som finns nära stadens centrum. Jag betraktar det dramatiska konstverket en lång stund och kanske förstår jag det lite bättre nu.
   Det baskiska folket var starkt mot Francisco Franco och högerfalangen. Under det spanska inbördeskriget tog Franco initiativ till ett brutalt straff, och förödande anfall mot människorna i Guernica. Staden flygbombades i april 1937 av Mussolini och Hitler’s Luftwaffe. Ett stort antal människor dödades och skadades svårt. Redan fyra dagar senare i Paris började Pablo Picasso med sin berömda målning “Guernica”, som uttrycker avsky för krig, våld och brutalitet.
   2 okt, lördag. Till Bilbao. Staden Bilbao blev tidigt ett kommersiellt centrum och hade stor betydelse i Spanien, främst på grund av dess hamnaktivitet och export av stål. Från 1800-talet blev Bilbao tungt industrialiserad och därmed också den näst största industriregionen i Spanien efter Barcelona. Idag är det en stad som har vuxit, utvecklats socialt, ekonomiskt och kulturellt, så som t.ex. Guggenheimmuseet och många andra konstverk.

Portugalete, Bilbao

Portugalete, Bilbao

   3:e okt, söndag. Till Pobeña. Jag lämnar stadskärnan och är inte uppmärksam i vilken riktning leder går. Småningom är jag ute på en slags spetsig udde, där slutar vägen i floden Ria de Bilbao. Det blir alltså en omväg på cirka 5 km. Strax innan Pobeña kommer jag till havet igen och den vackra playan och byn La Arena. Jag går vidare till byn Pobeña. Där finns inget öppet härbärge, bara hotellet Muggari Erretegia. Hur som helst, det är ett trevligt hotell, dessutom är det festival i byn. Musiken strömmar ut från en dansorkester och kvällen blir både trevlig och sen. Jag umgås med flera spanjorer ända till småtimmarna då tröttheten tar ut sin rätt.
   4 okt, måndag. Till Castro Urdiales. Strax efter Pobeña kommer jag in i den autonoma regionen Kantabrien. Vågorna pulserar in i hål i klipporna och skapar fantastiska vattenkaskader. Små sandstränder kan också ses här och där. Vägen förgrenar sig och leden lämnar kusten vid Ontón. Jag väljer ändå att fortsätta på den vackra kustvägen N 634. Castro Urdiales är en stad med en modern hamn. Det finns också ett slott och en gotisk kyrka från medeltiden som heter Santa Maria de la Asunción. Staden är populär på grund av sina stränder och den vackra hamnen. Idag är kommersiellt fiske mindre än tidigare och kan snart vara borta.

   6 okt, onsdag. Från Laredo till San Julián. Det privata härbärget i San Julián drivs av ägaren Ernesto Bustio. Här är det ”donativo” för att stanna över natten. Man betalar vad man vill för logi, middag och frukost. Ett belopp på 30 Euro är anständigt, tror jag. Ernesto arbetar mycket med pilgrimsleden i det här området. På kvällen informerar han oss alla, om sin verksamhet. Det är mycket intressant, men tiden går. Kockan blir nio och nästan tre timmar har gått, och vi vrider oss. Allas magar kurrar nu av hunger efter en hel dags vandring. Maten smakar i alla fall utmärkt, hungern är ju den bästa kryddan.
   7 okt, torsdag. Till Santander. Under halva dagen går leden på fina gräsbevuxna klippor högt över havet. På ett par ställen, nedanför klipporna, finns långa sandstränder som vid Playa de Langre. Några som springer därnere i vågornas skum ser ut som små prickar. Färjan till Santander avgår från Las Ventas. När jag passerar härbärget, i Santander alldeles vid katedralen, ropar en kvinna ”señor.. señor, aquí es”, här är det. Vilket trevligt mottagande till det kommunala härbärget Albergue Santander. Valet att stanna här är lätt.
   8 okt, fredag. Till Santillana del Mar. På morgonen lämnar jag Santander och fortsätter inåt land nära den Kantabriska kusten. Först ser man inte den lilla staden Santillana del Mar eftersom den ligger i en dalgång. Det är en charmig stad och ett av de viktigaste turistmålen i regionen.

Graffiti in Comillas

Graffiti in Comillas

   10 okt, söndag. Från San Vicente de la Barquera till Llanes. Jag avviker från leden lite då och då och går på asfalt nästan hela dagen. Snart kommer jag till provinsgränsen mot Asturien. Området är en del av “Costa Verde” och känt för sitt distinkta kustlandskap med berg och vackra stränder. I söder, ser jag Picos de Europa, en bergskedja, som högst ca 2500 meter över havet. Det regnar under hela dagen och även under de följande dagarna. Inget härbärge är öppet i Llanes. Jag väljer att bo på hotell och kan nu torka mina kläder ordentligt.
   12-13 okt, tisdag-onsdag. Från Ribadesella till Gijón. På tisdag regnar det igen. Spaniens nationaldag är idag den 12:e oktober. De flesta människor arbetar inte i dag, de firar. På eftermiddagen, stannar jag i Colunga på ett mycket gästvänligt och prisvärt hotell Las Vegas. På onsdagen passerar jag samhället Villaviciosa. Därifrån kan man åka söderut till Oviedo och ansluta till Camino Primitivo.
   15 Okt, fredag. Från San Esteban till Santa Marina. Vägen går nu längre inåt land på både grus och asfalt. Jag avviker från leden igen och går mot Cudillero och El Rellayo vid kusten. På eftermiddagen fortsätter jag på leden som i stort går längs motorvägen A-8. På kvällen stannar jag på Pension Prada i Santa Marina. Jag känner mig verkligen välkommen och får ett fint och rent rum. Pensionatets värdinnan förtjänar en särskild eloge. Flera har kommit och vi äter en god middag. Kvällen blir trevlig.

Cabo Blanco

Cabo Blanco

   18 okt, måndag. Från La Carridad till Ribadeo. På morgonen följer jag leden som går ner mot de vackra klipporna Cabo Blanco med fantastisk utsikt över Atlanten. Strax före ligger det keltiska fortet“Castro de Cabo Blanco”, som kanske byggdes redan före den romerska eran. Fortet skyddade bosättningar, som sträckte sig över halvön och in i ett brett område på fastlandet. Befästningen hade ett kraftfullt försvarssystem med fem huvudförsvarslinjer, vallgravar och murar.
    vägen ner mot Playa de Porcia, möter jag en spanjor som just badat i havet. Han säger att det är riktigt kallt i vattnet men uppfriskande. Det känns ändå inte lockande, så jag fortsätter att gå längs kusten. Vädret är underbart och jag passerar den stora och grunda Playa de Penarredonda till byn Figurera. Därifrån går den 600 m långa bron Puente de los Santos över floden Rio Eo till Galicien och staden Ribadeo. Jag tycker inte att härbärget i Ribadeo ser särskilt trevligt ut. Därför fortsätter jag in till Praca de Espania och hittar ett hotell Rose Mary, med ett trevligt rum och ett bra pris.
C-635-cred-norte-50x100-140dpi-arzua
23-24 okt, lördag-söndag. Från Sobrado dos Monxes till Monte do Gozo. Det är dimmigt när jag lämnar Sobrado dos Monxes. Camino del Norte går ner till Arzúa och ansluter till den populära franska leden. I Arzúa stannar jag för natten på härbärget Via Lactea. På söndag morgon regnar det ihållande, faktiskt hela dagen. Har inte tänkt gå så värst långt i regnet men närheten till slutmålet ger mig extra krafter. Hursomhelst, så stannar jag på härbärget i Monte do Gozo. Det är det största i Spanien med över 500 bäddar. Från monumentet utanför härbärget kan man se katedralen i Santiago de Compostela som bara ligger 6 km därifrån.

   25 okt, måndag. Det är nu den sista sträckan kvar till Santiago de Compostela. Vid min ankomst, besöker jag pilgrimscentret nära katedralen. Många pilgrimer är redan där och jag får mitt femte pilgrimsdiplom.
   Det femstjärniga lyxhotell “Hostal Dos Reis Catolicos”, heter också Parador. Det ligger vid den stora katedralen och byggdes redan under 1400-talet. Från början var hotellet ett härbärge och sjukhus för pilgrimer. Hotellet Parador erbjuder rabatt för pilgrimer. När jag frågar, kostar en övernattning ca 260 Euro. Det kanske kan vara något för dig som särskilt vill fira ankomsten till Santiago på ett anrikt hotell med flera hundra års traditioner. Kolla specialerbjudanden.
   Mot uppvisande av pilgrimsdiplom, även kallad “Compostela”, serverar hotellet 10 pilgrimer per dag; frukost, lunch eller middag, varje dag utan kostnad. Jag får en utsökt middag där min sista kväll i hotellets speciella matsal för pilgrimer, ”Comedor de Peregrinos”.

   Det har nu gått några år sedan jag gick den här leden. Jag har ofta fått frågan vilken led som är den “bästa och vackraste” att vandra. Det är svårt att svara på, men som alltid är det en fråga om smak och intresse. Jag har gått några fler leder efter Atlantleden. Camino Primitivo vandrade jag två gånger. Den är, här och där, lite ödslig men otroligt vacker. Jag nämner det här eftersom leden från Oviedo är en variant till slutet av Atlantleden. Från Villaviciosa kan man vandra eller ta buss till Oviedo. Att åka buss i Spanien är bekvämt och billigt.

   En sak till, glöm inte väderprognosen – Buen Camino

2016-08-14, 09:14